tip top bet

Kumpulan Media Star menang besar anugerah Hadiah Kewartawanan MPI-Petronas 2023

Barisan pemenang Kumpulan Media Star.

KUMPULAN Media Star Sdn Bhd (SMG) mཧenang besar dalam Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2023 yang berlangsng di Hotel Majestic, Kuala Lumpur, Jumaat.

Malam untuk mengikiraf wartawan yang diadakan secara tahunan itu melibatkan kategori dalam media cetak, televisyen, radio dan media digital.

Bagi Anugerah Kategori Reka Bentuk Muka Depan Terbaik, Hassan Basri dari SMG dinobatkan sebagai pemenang untuk karya rekaannya menerusi halaman Star Biz, Ringgit in a Corner.

Hassan membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000.

Sementara itu, wartawan Bavani Mahalingam dan Shalini Ravindran juga memenangi tempat pertama serta menerima wang tunai RM10,000 dalam kategori Kewartawanan Alam Sekitar, Sosial dan Korporat (ESG) untuk karya mereka, Retention Pond Series.

Seterusnya, SMG turut dipilih sebagai pemenang bagi Anugerah Laporan Berita Terbaik yang mana wartawan Fazleena Abd Aziz dan Siti Fatimah Zainal menghasilkan penulisan bersiri, Push for Independent Children's Body, See Child Abuse, Cry for Help, Not Enough for Kids at Risk, Whole-of-Community Approach, Giving Social Work Due Recognition, Harder for Male Victims to Open Up, Protecting the Most Vulnerable Among Us, Sexually Abused in a Cycle of Guilt, Aftermath of Sexual Abuse, Be the Voice of the Child and Shackled in Fight of Sex Scourge.

Kesemua pemenang untuk Hadiah Kewartawanan Malaysia bergambar di atas pentas.

Mereka juga membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM10,000 dan sebuah trofi.

Dalam pada itu, dokumentari yang dihasilkan The Star, Colours of Malaysia mendapat tempat kedua dalam kategori Anugerah Kewartawanan Multimedia Terbaik, meraih hadiah wang✤ tunai RM3,000 dan sijil.

Hadiah dikongsi antara ahli pasukan yang terdiri daripada Sharon Ling, Zulazhar Sheblee, Leanne Hong Li Ying, Shaniza Shafie, Dorairaj Nadason, Sim Leoi Leoi, Darishini Priyaa Devadas, Chow How Ban, Zulhaimi Baharuddin, Farid Wahab, Muhamad Shahril Rosli, Patrick Chin Priyatharsini Ramasamy, Ahmad Firdaus Hamid, Carl Lew, Arnold Loh, Lo Tern Chern, Lim Beng Tatt, Sheela Chandran, Ahmad Izzrafiq Alias, SS Kanesan and Ahmad Syukry Mohd Kassim. Ketua Pegawai Kandungan SMG, Datin Paduka Esther Ng berkata The Star akan terus menyediakan kandungan berita berkualiti untuk masyarakat. "Saya sangat berbangga dengan pasukan kami. Mereka diiktiraf kerana dedikasi dan semangat mereka untuk mendapatkan berita yang lengkap daripada segenap aspek. Ini adalah malam untuk meraikan mereka. "The Star akan terus memberikan yang terbaik dan tidak akan melupakan akar umbi kami sebagai media untuk rakyat," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis itu. Fazleena Abd Aziz pula berkata dia mendedikasikan kemenangannya itu untuk kanak-kanak dalam negara yang menjadi mangsa penderaan seksual. "Kami akan terus memberikan sorotan mengenai nasib mereka. Ketika mereka 'disenyapkan', kami akan menjadi suara mereka. "Kami berbesar hati memenangi anugerah ini dan ingin mengucapkan terima kasih kepada setiap ahli pasukan yang terlibat atas sokongan mereka," katanya.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di dan

Artikel Lain

Dengan mengambil bahagian dalam kaji selidik ini, ia bermakna anda bersetuju dengan terma dan syarat yang ditetapkan.